Enerji Tasarrufu Haftası Etkinliği

Enerji kültürünün oluşturulabilmesi ve çevre bilincinin geliştirilebilmesi amacıyla,  tüm dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası, “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak kutlanmaktadır. Üniversitemiz adına Mühendislik fakültesi ve Teknik Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen bu etkinliğin temel amacı, enerjinin etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.

 

Etkinliğimiz Mühendislik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fevzi HANSU tarafından yapılan konuşma ile başladı. Sayın dekanımız konuşmalarında enerjinin önemi, enerjinin verimli bir şekilde kullanımının önemine değindi. Konuşmalarında ‘’ Dünya genelinde ne yazık ki günümüzde, ülkeler arasında yapılan savaşlar, kavgalar, verilen mücadeleler, yok edilen tarih ve özdeğerler, ikili ilişkiler, ülkeler arası anlaşmalar v.s. olayların hepsinin temelinde ana sebep olarak ENERJİ olduğu düşünülmektedir. Enerji, en basit tanım olarak iş yapabilme kabiliyeti olarak bilinir. Ancak bu kavram, aslında çok farklı anlamlar içermektedir. Günümüzde enerji, Dünya ülkeleri arasındaki parayı veya gücü temsil eden bir büyüklük ölçüsüne dönüşmüştür. Zengin Enerji Kaynaklarına sahip olan ülkeler aynı zamanda güçlü ülkelerdir. Enerji bazen de işin veya üretimin skalasıdır. Ülkelerin Sanayilerinin gelişmişlik düzeyi enerji tüketimleriyle orantılıdır. Enerji paradır. İşlenmiş bir mamulün fiyatını belirleyen temel unsur, ona harcanan enerjidir. Doğrusu, kâinat yaratıldığı zaman sahip olduğu enerji potansiyeli ile beraber yaratılmıştır. Termodinamiğin temel yasasında: “Enerji yoktan var edilemez; vardan da yok edilemez denmektedir” ve bu yasa da enerjinin korunduğunu doğrular niteliktedir. Dolayısıyla enerji için kavgaya hiç de lüzum yoktur aslında ama gelin de bunu anlatın... Bazen bir akarsuyun kenarında oturur düşünürüz ve kendimize şu soruyu sorarız: Belirli bir enerjiye sahip olan bu su hep aşağı yönde akıp gidiyor ama acaba bu kaynak bir gün tükenecek mi? Veya aynı suyun bir gün buradan tekrardan geçme ihtimali olabilir mi? diye kendi kendimize sorar dururuz. Ancak doğanın bir enerji döngüsü olduğunu unutmamamız gerekir’’ diyerek enerjinin tanımına, ülkeler için önemine ve doğanın enerji dengesine vurgu yaptı.

 

 Bununla birlikte konuşmalarında ‘’ tabiattaki hiçbir kaynak sınırsız değildir. O yüzden başkalarına muhtaç olmamak için enerjimizi doğru kullanmalıyız. Çünkü enerji ihtiyacımız giderek artmaktadır. Her geçen gün nüfusumuz artmakta, sanayimiz gelişmekte, üretimimiz artmakta ve her yıl konut sayımızda da çok ciddi sayıda artış olmaktadır. Bu saydıklarımın yanı sıra araç-gereç sayımızda da önemli artışlar söz konusudur. Bunların hepsinin enerjiye ihtiyacı olduğunu unutmayalım. Öte yandan, enerji kaynaklarımızın sayısında veya kapasitesinde bu denli bir artış ne yazık ki olamıyor. Yakın gelecekte bölgesel kesintilerle karşılaşmamak için enerjimizi lütfen doğru kullanalım, israf etmeyelim ve bu zor zamanlarda başkalarına muhtaç duruma düşmeyelim. Bu konuda lütfen Mühendislerimize güvenelim, söylediklerine kulak verelim, hem enerji kesintilerine hem de Nükleer Santrallere karşı olmak gibi bir çelişkiye düşüp de dünya sıralamasında geri kalmayalım’’ diyerek enerjinin önemini ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

 

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Makine mühendisliği bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fatih BAYRAK konuşmalarında enerjinin önemine vurgu yaparak gündelik hayatta enerjinin kullanımı ile ilgili sıklıkla yaptığımız yanlışlar ve enerji israfını önlemeye yönelik önerilerini sıraladı.

Etkinliğimize verdikleri emeklerden dolayı başta dekanımız Prof. Dr. Fevzi HANSU ve konuşmacı olarak katılan Dr. Öğr. Üyesi Fatih BAYRAK olmak üzere dolayı Mühendislik Fakültesi ve Teknik Bilimler MYO personellerine teşekkür ederiz

Dr. Öğr. Üyesi RIDVAN ÇETİN /
Mühendislik Fakültesi
12.1.2024